Plastična flaša – savršena igračka za bebe

Obična velika prazna plastična flaša od 1 do 2 litra (PET ambalaža), odlična je igračka i za bebe od svega nekoliko meseci – lagana je, velika i krcka kad se stisne!

Napomena: Svi tekstovi i fotografije na sajtu www.kamenpapirmakaze.rs su autorski i molimo da ih ne kopirate na druge sajtove, forume, Fejzbuk stranice. Ukoliko želite da ih podelite sa drugima koristite link/URL ili dugmiće za deljenje na kraju teksta.

Imajte hrabrosti da date svojoj bebi običnu plastičnu flašu i sve će vam biti jasno… Ali, ako ste nepoverljivi, pročitajte ovaj članak. Šteta bi bilo da vaša beba (ali i vi) propusti dobru zabavu!

Kada beba može da počne da se igra velikom plastičnom flašom?

Zapravo, donja granica skoro da i ne postoji! Beba od svega tri do šest meseci, beba koja još uvek ne može ni da puza ni da sedi, može da se igra velikom praznom plastičnom flašom iznad sebe ležeći na leđima. Biće vam prosto neverovatno koliko brzo će vaša beba veoma vešto baratati nečim što je njene veličine!

Šta će vaša beba naučiti kroz igru plastičnom flašom:

  • baratanje predmetom nesrazmerno velikih gabarita prema sopstvenoj veličini – samo par meseci kasnije vaša “beba” će gurati svoja kolica, pomerati po kući stolice i druge predmete koji su pravljeni prema dimenzijama odraslog čoveka. Sve ovo će joj biti mnogo lakše ako je išla u “školicu za baratanje plastičnom flašom”
  • da koordiniše rad ruku – većina igračaka za tako male bebe mogu da se drže sasvim čvrsto samo u jednoj ruci a za flašu moraju da se koriste obe istovremeno
  • angažovanje celog tela – beba koja još uvek samo leži na leđima, igrajući se sa plastičnom flašom iznad sebe koristiće sva četiri uda u pokušaju da kontroliše kretanje flaše – ne samo da će je držati rukama već će se pomagati i nogama i tako vežbati celo telo (stomačne i leđne mišiće)
  • sviranje na muzičkom instrumentu – plastična flaša proizvodi zvuk srazmeran jačini stiska – a to ne rade ni daleko skuplje i modernije igračke! Zahvaljujući zvukovima koje proizvodi, igranje plastičnom flašom omogućava praktično uvod u sviranje muzičkih instrumenata – koriste se obe ruke, intezitet zvuka zavisi od inteziteta pokreta, omogućava prepoznavanje ritma, itd.

Mogućnost povrede

Jedina mana ovakvih flaša jeste zona oko čepa – sa ili bez navijenog čepa flaša je na samom grliću veoma tvrda. Ponekad se i nama desilo da se udarimo ovim delom plastične flaše pa i sami znamo da može da zaboli.

Najčešći način da se beba “povredi” plastičnom flašom jeste da drži flašu sa obe ruke pri dnu i da joj grlić flaše padne na čelo. Sa čepom na grliću ništa osim blagog tupog udarca neće se dogoditi. Bez čepa verovatno će ponekad zaboleti malo jače i to je sve.

VAŽNO! Preporuka jeste da ipak skinete čep sa flaše. Čep je veoma opasan, beba će ga stavljati u usta i možda odvrnuti u nekom trenutku, i možda progutati. Možete kontrolisati čep nekoliko puta dnevno – da li je zavrnut najjače moguće, ali da biste bili apsolutno mirni samo ga sklonite sa flaše pre nego što je date bebi.

Nemojte pokušavati da na bilo koji način zaštite grlić nekim “tapacirungom” jer svaki tapacirung predstavlja daleko veću i ozbiljniju opasnost za vašu bebu. Dovoljan je trenutak nepažnje da otkine i proguta deo, a bebe su veoma uporne i sposobne, i uvek spremne da iznenade.

Zaista se ne igrajte sa ovim – postoji razlog zašto ni mnoge standardne igračke za bebe ne kombinuju plastiku sa mekanim materijalima (sunđeri, tkanine).

Takođe, pokušavajte da insistirate blago na tome da flaša ne sme da se stavlja u usta. Beba će naravno težiti ka tome da grlić flaše stavi usta, da gricka ili da sisa čep. Lagano svoju bebu učite da nisu baš sve stvari za grickanje.

Ako se ohrabrite da ostavite bebu da se igra sa plastičnom flašom videćete kako veoma brzo postaje veoma pažljiva u pokušaju da izbegne pojavu bola. Instiktivno će žmuriti, stisnuti ruke da iskontroliše kretanje flaše, itd. Sve će joj to samo koristiti.

Naravno, flašu ćete dobro oprati i spolja i unutra pre nego što je date svojoj bebi.

Čim se beba zasiti igranja sa flašom (mada znamo da je to zanimljivo i u 30 i nekoj), možemo preći na sledeći stadijum – priprema za baratanje teškim predmetima kao što su kolica, stolica, kutija sa igračkama… Jednostavno, napunite flašu vodom. Možete se igrati pa dodati i “sneg” u nju, nekako ovako:

flasa stras sljokice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *