Naučite decu da koriste makaze

Mnogo je komponenata koje sa sobom nosi prosto sečenje makazama. To je veština koju deca treba da savladaju i to će učiniti lako i vrlo rano (ako roditelji savladaju strah i predrasude). Pogledajte nekoliko osnovnih vežbica koje možete lako sami proći sa svojim detetom.

Napomena: Svi tekstovi i fotografije na sajtu www.kamenpapirmakaze.rs su autorski i molimo da ih ne kopirate na druge sajtove, forume, Fejzbuk stranice. Ukoliko želite da ih podelite sa drugima koristite link/URL ili dugmiće za deljenje na kraju teksta.

Koristeći makaze deca napreduju u razvoju i uče se preciznosti, pažljivosti i pedantnosti, ne samo u tehničkom smislu već i u smislu vrlina koje će primenjivati i za druge stvari u životu.

Deca tokom razvoja treba da uspostave što bolju kontrolu nad finom motorikom i vizuelno perceptivnim veštinama iz čega sledi i lakša upotreba oruđa (u ovom slučaju makaza, ali i olovki, računara, pametnih telefona, i bilo kojih drugih alatki i uređaja koje će koristiti tokom celog živta).

Dete sa manjkom veština potrebnih za korišćenje makaza imaće poteškoća i sa drugim zadacima koji podrazumevaju upotrebu oštrih predmeta koji rade po principu poluge – od higijene noktiju do odsecanja oštećenog poruba.

Dodatno, u ovom tekstu otići ćemo i malo dalje od obične upotrebe makaza igrajući se sa tehnikama “preciznog sečenja“.

Napomena: Ovim kursom nisu definisane podele prema razvoju, odnosno uzrastu dece. Naš savet jeste da počnete da se igrate zajedno makazama što ranije (mnoga deca biće u stanju da počnu da se igraju uz vaš nadzor i pomoć već od godinu i po dana).

Šta sve “znaju” deca koja koriste “obične” makaze

Osnovne veštine – pre nego što dete počne da koristi makaze na funkcionalan način potrebno je da ispunjava minimum koordinacije mišićnih pokrete tela, ruke i šake.

Fina motorika – od elementarne spretnosti do fine preciznosti put nije baš kratak, a koristeći makaze dete ga brže pređe.

Otvoreni/zatvoreni palac (klešta hvat) – Odmicanje (abdukcija) i primicanje (adukcija) potrebni su za otvaranje i zatvaranje sečiva. Ako dete nije u stanju da primiče i odmiče palac zbog fizičkih nedostataka ili slabosti, neće moći da koriste tipične makaze. Postoji mnogo modifikovanih verzija makaza prilagođenih da pomognu u ovoj oblasti ali postoji pitanje njihove dostpunosti kod nas.

Snaga šake – sečenje makazama zahteva snagu. Deca se često žale na bol u šakama i kako ne mogu da preseku debeli papir (ili će pokušavati da ga preseku kratkim potezima).

Vizuelne motorne veštine – takozvana koordinacija “oko-ruka”. Vizuelne motorne veštine su sposobnost da koristimo i pozicioniramo ruke u aktivnostima kojima rukovodi naš vid (oči).

Vizuelno praćenje – u cilju praćenja linija koje treba iseći, dete mora da koristi vizuelno praćenje, kako bi iseklo određeni oblik. Bez ove veštine, dete će pokazati slabu preciznost prilikom sečenja linija, što može izazvati frustracije i odustajanje.

Koordinacija ruku – ovo je veština koja je potrebna i za mnogo drugih funcionalnih zadataka. Da bi isekli neki oblik potrebno je da obe ruke rade zajedno. Ruke izvršavaju različite radnje u toku aktivnosti sečenja makazama, ali obe tačno “znaju” šta radi ona druga bez toga da dete gleda u njih istovremeno. U jednoj ruci, dominantnoj su makaze, dok ne-dominantna drži i rotira papir.

Dominantna ruka – detetu je potrebno uspostavljanje dominantne ruke ne bi li se fina motorika razvijala u pravom smeru. Ako dete i dalje prebacuje makaze iz jedne u drugu ruku (u svetu postoje i makaze koje mogu da se koriste sa obe ruke),  dete neće tako lako razviti tačnost i „tečnost“ reza kao sa dominantnom rukom.

Pomozite deci da seku po linijama

Pomozite deci da vežbaju, obezbedite im papir i makaze namenjene njihovom uzrastu. Za početak, najbolje je koristiti papir za uvijanje poklona – ne košta mnogo, a obzirom da je rolna u pitanju moći će da izvuku baš dug rez. Uostalom, možete sačuvati papire od poklona koje dete primi ili ostatke papira poklona koje ste pakovali za druge (mogu odlično poslužiti i stari poster-kalendari).

Važno je zapamtiti da se sva deca razvijaju različito. Na samom početku uvežbavaće tehniku rada, pokrete ruku – nije potrebno da jure linije i oblike!

Prva vežba makazama

U prvoj vežbi isecite traku usku toliko da jedan rez makaza može da je preseče popreko na pola. Ova vežba treba da pokaže detetu efekat makaza, da ga zainteresuje za tu alatku, i stvoriće se brzo mnogo džumbusa na stolu – papirića – a to deca vole!

Druga vežba makazama

Druga vežba je sečenje unutar papira, duž linije. Nacrtati crnu tačku na kraju linije kao vizuelnu granicu dokle sme da se napravi rez. Ovako postepeno uvodimo kontrolu u poteze sečenja makazama i idemo ka tome da nije uvek cilj samo nešto preseći nego se fokusiramo i na oblike koje pravimo.

Slika: papir za vežbanje seckanja makazama

Sledeće, dajte im širu traku sa iscrtanim debljim linijama koje zahtevaju nekoliko rezova da bi se isekla linija. Ovako važbaju otvaranje i zatvaranje makaza, bez prekida a debljina linije omogućava da je prate bez frustracija.

Na kraju, dajte im traku papira sa linijama bez tačaka za zaustavljanje. Dete koristi makaze duž linije i mora da se zaustavi pre ivice papira. Za veću preciznost linije iscrtati tamnim flomasterom i zaustaviti se tik uz ivicu kako bi vežba imala pun efekat.

Naravno, nakon sečenja traka podignite ih, uvijte, mašite njima, da detetu bude jasno kakva magija se dešava kada se ne isecka baš svaki papir na što manje delove – konfete…

Treća vežba makazama

Kada pređemo na sečenje oblika, možemo početi sa kvadratom – omogućava najjednostavnije pravolinijsko sečenje.

Možete nacrtati kvadrat duž ivice papira ne bi li detetu bilo lakše da priđe kvadratu. Ovi mali trikovi omogućavaju da dete postepeno ide na sve teže zadatke bez naročitih teškoća.

Zatim ide sečenje kvadrata unutar papira – dalje od ivica papira. Ova radnja zahteva rotiranje papira i tačno pozicioniranje. Posle kvadrata dolaze trougao i pravougaonik.

 

Slika:krug-trougao-pravougaonik
Slika: skica za vežbanje sečenja makazama – kvadrat, romb, krug, trougao, pravougaonici

Četvrta vežba makazama

Nakon vežbanja pravih linija dolaze na red krive i izlomljene linije.

Slika:krive linije
Slika: papići za vežbanje sečenja makazama – krive i izlomljene linije

Kada oblik ima više uglova, na svakoj tački prelamanja možete staviti crnu tačku koja će biti vizuelno podsećanje da treba zaustaviti rez i rotirati papir.

Slika:tacke spajanja
Slika: tačke spajanja linija podsećaju gde treba zaustaviti rez makazama i rotirati papir

Peta vežba makazama

Na red dolazi sečenje višeugaonih i zakrivljenih oblika. Za početak docrtajte jasne linije oko oblika da bi se obezbedila deblja linija sečenja i time zadržala pažnju i olakšala vizuelno praćenje i sečenje.

Konačno, ukloniti i vizuelni trag oko oblika i izrezati direktno po liniji oblika.

Slika:sova-seckanje
Slika: sova za seckanje i opsecanje

Nadamo se da će ovi saveti bili od pomoći vašem malom makazorukom početniku!

Pratite Kamen Papir Makaze na Fejzbuku!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *